Wat is foute kersttruiendag?Het is steeds vaker te zien rond kersttijd: ontzettend lelijke truien met bonte prints en vreemde kleurencombinaties. De foute kersttrui is tegenwoordig een echte trend en heeft zelfs een eigen feestdag gekregen. Foute kersttruiendag is dé dag waarop mensen over de hele wereld een lelijke kersttrui aandoen. Het is bijna een sport om het meest bonte exemplaar te vinden. Met vrolijke prints van rendieren of juist een Noorse trui in foute kleuren: alles is mogelijk. Op foute kersttruiendag mag het allemaal. Deze feestdag valt meestal net in de week voor kerst. De Amerikanen hebben "ugly christmas sweater day" vastgelegd op de derde vrijdag van december. Dat betekent dat iedereen met een foute kersttrui naar het werk of naar school mag gaan.

De oorsprong van deze feestdag

Kersttruien zijn al tientallen jaren een vast onderdeel van de kersttraditie. Dit komt natuurlijk door het koude weer in de decembermaanden. Met een warme wollen trui rondom de kerstboom zitten is voor veel mensen daarom het ultieme kerstmoment. Moeders en oma's breien ieder jaar weer met liefde een warme trui voor hun kinderen en kleinkinderen. Helaas pakken deze truien niet altijd even mooi uit. Vreemde patronen en lelijke kleuren zorgen ervoor dat een knusse kersttrui verandert in een foute trui. Voeg daar de populariteit van Bill Cosby en zijn foute truien aan toe en een trend is ontstaan. Mensen begonnen deze lelijke truien te omarmen, en de foute kersttrui is sindsdien steeds populairder aan het worden. Het draait allemaal om plezier: wanneer je met elkaar kunt lachen om de foute trui die je draagt wordt het kerstfeest alleen maar gezelliger. Rond het jaar 2001 begonnen mensen speciale feesten te organiseren die helemaal rond deze truien draaiden. De dresscode vroeg niet om een stijlvol pak of een elegante jurk, maar om de meest foute trui die men maar kon vinden. De opkomst van dit soort feesten heeft de trend echt in werking gezet, waardoor steeds meer mensen vol trots een bonte kersttrui gingen dragen.

Samen lachend de kerst in

Met de groeiende populariteit van deze truien werd het tijd om een vaste jaarlijke feestdag te organiseren. Samen met collega's of studiegenoten gaat iedereen lachend de vakantie in, en worden de alledaagse kleren verruild voor een foute trui. Goede doelen spelen inmiddels in op deze trend. Zij roepen iedereen op om een bonte feesttrui aan te doen en daarmee geld en aandacht te vragen voor een goed doel. Maar zelfs zonder een inzamelingsactie is de derde vrijdag van december een speciale dag waarop iedereen even helemaal los kan gaan met zijn kleding. Voor de perfecte outfit op deze vrolijke feestdag hebben wij een groot assortiment aan unieke truien die perfect zijn voor foute kersttruiendag.