De Foute Kersttrui - het ontstaan van een kleurrijke traditie!De trend en traditie van de 'foute' wow-factor

Deze kerst gaat het weer gebeuren.....het lijkt erop dat de foute kersttrui, vaak mooi van lelijkheid, toch echt de trend van Kerst aan het worden is. Het colbertje en de glitterjurk kunnen ook dit jaar rustig worden ingeruild voor, een hippe heerlijk zittende nog fouter dan foute, wollen kersttrui. Maar waar komt dit 'grappige en toch wel musthave' mode-item vandaan?

 

Wat is de oorsprong van deze hippe wollige trui?

Iedereen die de film Bridget Jones's diary heeft gezien weet meteen dat we het over de trui van Marc Darcy hebben. Hij draagt met kerst toch wel een meest Ugly Christmas Sweater die is voorzien van een grote afdruk van Rudolph the red nosed reindeer. Komt hier nou die rare kersttrui vandaan? Dit vraag je jezelf waarschijnlijk af. Nee, niet direct maar de film heeft de kleurrijk uitgevoerde truien met uitlopende kerstdecoraties wel weer immens populair gemaakt. Maar ook daarvoor zijn de truien al te zien wanneer Bill Cosby ze draagt in de gelijknamige TV Show. Wat veel mensen niet weten is dat deze opzichtige truien zijn ontworpen door de, in 2015 overleden, Nederlandse modeontwerper Koos van den Akker.

Maar waar ligt de oorsprong dan wel? De oorsprong ligt eigenlijk meer in de jaren vijftig. Toen werden de zelf gebreide truien vaak door grootmoeders, moeders, tantes etc. cadeau gedaan met kerst. Weliswaar waren de kersttruien destijds nog niet voorzien van alle opzichtige prints die we nu kennen. Dit gebeurde eigenlijk pas rond de jaren tachtig. De wollen creaties kregen allerhande tierelantijnen en kleuren. En less is more daar houden we niet van in deze flitsende traditie. Anno 2017 vertaald zich dat naar de meest opzichtige truien in alle regenboogkleuren die je je kan bedenken voorzien van een kerstboom tot aan de negen rendieren van de Kerstman en meer.

 

Een kersttrui die zo 'fout' is dat iedereen hem draagt

Een hype? Zeker niet! Eerder een trend die uitgroeit tot een traditie. Tegenwoordig is de kerst niet meer compleet zonder een knalgroene wollige trui met een kerstboom op je buik. In Nederland lopen we nog iets achter op landen als England en Amerika. In deze landen is de Ugly Christmas Sweater al niet meer weg te denken. De tweede vrijdag van december is in Amerika zelfs uitgeroepen tot officiƫle foute kersttruiendag. Maar ook in Nederland zie je de trui steeds meer opduiken. Je kan er eigenlijk van alles van vinden maar stiekem werken de vrolijk bedrukte truien toch wel heel aanstekelijk op de Kerstvreugde. Doe gewoon mee en trek de meest foute kersttrui aan!