Een kleine kerstschets


Overal klonken kerstliedjes die de normale "muzak" hadden vervangen. In dit grote Amerikaanse winkelcentrum was het druk en levendig. Een man probeerde in korte tijd alle achterstallige kerstinkopen te doen. Maar de dame die voor hem uit liep, bleek een te groot obstakel. Haar achterwerk, gehuld in een knalrode legging, zou een gemiddeld Belgisch werkpaard beslist niet misstaan. De deinende massa vlees hield zijn blik vast. Hij had geen keuze; hij moest kijken. Links of rechts passeren was onmogelijk. Gelukkig werd zijn aandacht getrokken door iets anders dat ze droeg. Een knalgroene trui, afgezet met takjes hulst en een paar grijnzende rendieren. Haar lichaamsvormen hadden de arme dieren danig misvormd. Deze lelijke kersttrui was nu helemaal fouter dan fout.

Waarom dragen we die dingen?


Wie in de diverse familiegeschiedenissen terugkijkt, constateert een veranderend beeld zo gauw we het hebben over het einde van het jaar. Niet alleen verliest onze nationale Sinterklaas steeds meer terrein aan zijn internationale en interculturele tweelingbroertje Santa Claus. Ook de manier waarop we het kerstfeest vieren, wordt steeds internationaler, ja steeds Amerikaanser. Wie het aanbod aan kerstfilms van dertig jaar geleden vergelijkt met dat van nu, ziet dat Bijbelse verhalen en zelfs de Christmas Carol worden vervangen door Amerikaanse family movies waar vooral elfjes, Santa Claus en de typisch Amerikaanse pracht en praal steeds meer de boventoon gaan voeren. En dat heeft zijn weerslag op onze kerstkleding.

Stille Nacht of Rudolf the Red Neck Reindeer?


Dat mensen zich met carnaval wat apart uitdossen, is zeker in het zuiden heel normaal. Was vroeger een gemiddeld Nederlands kerstdiner een gelegenheid waarbij iedereen zich extra uitdoste, nu is het allemaal een stuk losser. De gezelligheid is gebleven, maar het is vooral een Amerikaanse gezelligheid geworden. De felgekleurde, soms opzichtige en helaas al te vaak afzichtelijke truien vol rendieren, kerstmannetjes, kerstbomen en elfen hebben de nette blazers, mantelpakjes en Noorse truien vervangen. Ze zijn niet meer weg te denken. Kerstmis is van een feest van contemplatie een feest van uitbundigheid geworden. En een foute kersttrui, een lelijke kersttrui en zelfs kerstversiering als sieraad, horen daar gewoon bij. De geest is uit de fles. Kerstmis is een stuk speelser geworden en wij hebben ons maar aan te passen.

Gewoon gezellig meedoen!


We kunnen ons wel met hand en tand verzetten tegen veranderende gewoontes. Maar waarom zouden we? Is het niet veel beter om deze ontwikkeling te omarmen en ons voortaan te hullen in de meest flamboyante, meest in het oog springende en meest gewaagde kersttruien? De essentie van kerstmis is namelijk het gezellig en liefdevol samenzijn met vrienden, familie en geliefden. Omdat dit aspect bovenaan staat, zal deze grappige trend niet overwaaien. Dus laten we online naar de meest afzichtelijke en grappige kersttruien zoeken en onszelf vooral niet zo serieus nemen.